Protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe

El Protocol per a la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe és un document que recull dues vessants: mesures preventives i el procediment i l’organització interna per actuar davant de qualsevol cas d’assetjament sexual o assetjament per raó de sexe al si de l’organització.

És important que inclogui: les definicions i els exemples dels conceptes d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe; les persones de referència clarament identificades; les actuacions de prevenció de l’assetjament; el procediment d’actuació davant dels casos i un model de denúncia.

El Protocol s’ha de regir pels principis següents: els principis d’urgència o celeritat; el principi de confidencialitat; la garantia del dret a la intimitat i a la protecció de la dignitat; el principi de contradicció i igualtat de les parts implicades i l’obligació de protegir el dret a la seguretat i salut laborals. (El principi de contradicció i igualtat de les parts implicades es refereix al fet que en el procediment d’investigació d’una denúncia s’ha de tractar igual la víctima i la part denunciada i es parteix de la idea que la part denunciada es pot defensar. És a dir que s’ha actuar amb imparcialitat i garantir els drets de les dues parts).

L’article 48.1 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, amb caràcter obligatori preveu l’existència d’un Protocol en matèria d’assetjament sexual i per raó de sexe a totes les empreses.

Font GENCAT TREBALL