La inflació ascendeix un 3,3% a l’abril, amb el preu de l’habitatge liderant l’encariment

És essencial establir mesures per protegir els salaris i el poder adquisitiu de la classe treballadora
Principals dades de l’índex de preus de consum del mes d’abril

Valoració i propostes de la UGT de Catalunya
Aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha fet públiques les dades de l’Índex de Preus de Consum (IPC) català pel mes d’abril, les quals segueixen la tendència ascendent que marcava el passat mes de març. Així doncs, l’IPC augmenta en dues dècimes i es situa en un 3,3% en respecte a l’abril de fa un any. Respecte al mes anterior l’IPC ha incrementat sis dècimes.
El preu de l’habitatge repunta en gairebé tres punts més que al març, situant-se al 3,9%. Aquest increment accelerat del preu de l’habitatge ha tingut un gran impacte en l’evolució total de l’IPC, ja que ha estat el responsable de la contínua acceleració.
Juntament amb l’habitatge, els preus que més han incrementat interanualment durant aquest últim mes han estat els hotels, cafès i restaurants (4,2%), les begudes alcohòliques i el tabac (4,2%), aliments i begudes no alcohòliques (4,1%), altres béns i serveis (3,9%), el transport (3,4%) i l’ensenyament (3,3%).
Per províncies, a Barcelona la inflació també se situa al 3,3% mentre que a Lleida el repunt inflacionista ha estat més marcat, situant-se en el 3,4%. Tarragona es col·loca entre Barcelona i Lleida, tenint una variació del 3,2%. Girona, en canvi, és la província amb una variació interanual menor, estant al 3,1%. Pel que fa a la variació mensual, tant Lleida, com Girona i Tarragona ha estat del 0,7%, mentre que a la capital catalana ha set del 0,6%.
Pel que fa a la inflació subjacent (índex general sense tenir en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics), continua en davallada, disminuït quatre dècimes i situant-se al 3%. Es corona com  la xifra més baixa dels últims dos anys.
L’encariment de l’habitatge i l’augment sense pietat dels preus dels aliments ofeguen cada vegada més les butxaques de la classe treballadora. Hem de treballar per lluitar contra la pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores i treballadors, així com aconseguir establir els topalls dels preus per satisfer les necessitats bàsiques.
 
Amb tot això, la UGT de Catalunya reclama:
  • Continuar impulsant el creixement salarial. Cal seguir treballant per mantenir l’impacte positiu de l’AENC (2022-2025), el qual ha generat un guany de poder adquisitiu en els convenis signats des de la seva vigència. Aquest 2024 toca estendre-ho a tots els sectors d’activitat i intensificar la cobertura de les clàusules de garantia salarial.
  • Impulsar polítiques que estipulin límits als preus al sector alimentari, regulant els beneficis i marges històrics dels darrers mesos.
  • Eliminar la pobresa laboral, assolint un Salari Mínim de Referència Català (SMRC) establert en 1.372 euros mensuals – equivalent el 60% del salari mitjà –, per assegurar una remuneració digna i ajustada a les condicions socioeconòmiques de Catalunya.