Els interlocutors socials CEOE, Cepyme, UGT, CCOO i el Govern han aconseguit un acord en determinades matèries relacionades amb la Seguretat Social. Entre elles, destaca la millora dels incentius en la jubilació demorada i es fan compatibles amb la jubilació activa.
En concret, l’incentiu per retardar la percepció de la pensió es farà ara per semestres, amb un increment del 2% de l’import de la pensió, o el seu equivalent a tant alçat. Igualment, es manté la possibilitat del cobrament mixt —una part en l’increment de la pensió i l’altra en l’abonament d’una quantitat a tant alçat. Aquestes quantitats són compatibles amb l’accés a la jubilació activa.
D’altra banda, s’elimina el requisit de comptar amb la carrera completa de cotització i es milloren els percentatges de pensió compatibles amb el treball, inclòs el treball per compte propi.
Els percentatges de la pensió que es podran percebre mentre es treballa són els següents:
- Amb un any de demora, un 45%
- Amb dos anys de demora, un 55%
- Amb tres anys de demora, un 65%
- Amb quatre anys de demora, un 80%
- Amb cinc anys de demora, un 100%.
En el cas dels autònoms, amb un treballador contractat per temps indefinit amb una antiguitat mínima de 18 mesos o una nova contractació, es percebrà un 75% de la pensió. Aquest percentatge s’incrementarà d’un 5% anual fins arribar al 100%.
En tercer lloc, s’ha acordat que el Govern, en el termini de sis mesos, haurà de revisar, en l’àmbit del diàleg social, la jubilació flexible per a millorar els percentatges de pensió a percebre.
A més, s’acorda crear un nou marc regulador de la jubilació parcial i es prolonga l’aplicació del marc actual en la indústria manufacturera fins al 2029.
Amb caràcter general, es podrà accedir a la jubilació parcial, amb el corresponent contracte de relleu, fins a tres anys abans de l’edat ordinària de jubilació que correspongui en funció de la carrera de cotització (el primer any la reducció serà d’entre el 20% i un màxim del 33%). És a dir, es millora un any.
També es milloren les garanties d’ocupació del treballador/a rellevista (indefinit i a temps complet). A més a més, es podrà concentrar la jornada de treball de les persones que accedeixin a la jubilació parcial a través d’un acord al centre de treball.
Es podran incorporar al procés de relleu els treballadors i treballadores fixos discontinus.
En el cas de la indústria manufacturera, les condicions anteriors a la reforma de pensions de 2011 s’aplicaran fins a l’any 2029 amb els ajustos següents:
- La cotització de l’empresa i del jubilat/ada parcial s’incrementa progressivament en els termes següents: 40% el 2025; 50% el 2026; 60% el 2027; 70% el 2028 i 80% el 2029.
- El percentatge de treballadors/ores amb contracte indefinit en la plantilla ha d’arribar almenys el 75%.
- S’aplica el mateix règim d’acumulació de jornada previst per a la jubilació parcial general.
- Es poden incorporar al procés de relleu els treballadors/ores fixos discontinus.
S’acorda modificar el Reglament per al reconeixement de coeficients reductors de l’edat de jubilació en activitats amb elevats índexs de penositat, toxicitat, perillositat o insalubritat. S’estableix un nou procediment per al reconeixement de coeficients reductors, així com diversos indicadors objectius. Aquests indicadors es complementen amb altres d’addicionals i informes epidemiològics.
Es milloren les condicions d’accés a les pensions i la quantia d’aquestes de les persones amb contractes fixos discontinus. Per a aquest col·lectiu es multiplicarà cada dia treballat per 1,5 a l’efecte de cotització.
Amb l’acord, es regula el marc per a la signatura de convenis de col·laboració a subscriure entre la Conselleria de Sanitat de cadascuna de les comunitats autònomes i les mútues col·laboradores en el marc de l’AENC.
Afectarà només baixes de caràcter traumàtic. Les altes, confirmacions i baixes continuaran corresponent al servei públic de salut. El pacient podrà revocar el consentiment en qualsevol moment del procés.
Es crea una Comissió de Seguiment que haurà d’avaluar i estudiar el funcionament d’aquesta mesura i proposar, si és el cas, mesures alternatives.
Finalment, l’acord recupera el sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral, conegut com a bonus o prima.