DestacamosGuàrdia UrbanaNEGOCIACIÓ CONVENINotíciesOposicionsPolicials

Al.legacions a les bases que regiran la convocatòria de places de la Guàrdia Urbana de Barcelona, mitjançant oposició lliure

 

Des de UGT vam presentar propostes de canvi  a les bases que regiran la convocatòria de places de la Guàrdia Urbana de Barcelona, mitjançant oposició lliure.

Actualment les oposicions a la Guàrdia de Barcelona no tenen límit per edat, però l’administració continuarà discriminant a les proves mèdiques vulnerant el més elementals drets, ja que fa mesures auditives diferents de la resta de cossos de seguretat sense tenir en compte el càlcul corrector per edat ni altres tal com es realitza a altres cossos de seguretat.

Al cos de Mossos d’Esquadra es regula la pèrdua a 4.000 Hz igual o superior a 45 dB en les dues oïdes amb càlcul corrector per edat i a la Guàrdia Urbana de Barcelona es mesuren els valors d’audiometria mesurada sense correcció auditiva amb xifres iguals o superiors a 45 dB a la freqüència de 4.000 Hz en una o en les 2 oïdes.

Al punt 7.1.3. Tercera prova: Prova de coneixements de llengua anglesa (de caràcter voluntari i no eliminatori) es regula una prova de coneixements escrits de nivell intermedi B2 de llengua anglesa del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) i entenem que s’haurien de poder examinar de dos idiomes o més, tal com es fa a les proves d’accés a la Policia Municipal de Madrid, on els aspirants poden optar entre l’anglès i/o francès.

A les bases actuals al punt 7.1.4. Quarta prova: Prova d’aptitud física (obligatòria i eliminatòria) , 7.1.4.3. En referència a la Valoració de la prova, es regula que aquesta prova és obligatòria, tindrà caràcter eliminatori i l’aprovaran les persones que aconsegueixin, en nota transformada, un mínim de 4 punts en una escala de 0 a 6, i entenem que la nota de tall hauria de ser en una nota transformada de 3 i no de 4.

A les bases actuals al punt 7.1.6 Sisena prova: Proves de personalitat i de competències (obligatòria i eliminatòria) Les persones aspirants que hagin superat les quatre proves, obligatòries i eliminatòries, anteriors, seran ordenades de major a menor puntuació a partir de la nota que resulti del sumatori de les proves puntuables. Un cop ordenades, només passaran a la 6a prova les 600 persones aspirants millor classificades. En cas d’empat a la posició 600, passaran a la 6a prova totes aquelles persones empatades en aquesta posició es regula que aquesta prova és obligatòria i tindrà caràcter eliminatori, les persones aspirants seran qualificades de aptes o no aptes, quedant aquestes últimes excloses del procés selectiu.

El Decret 233/2002, de 25 de setembre, pel qual s’aprova el Reglament d’accés, promoció i mobilitat de les policies locals regula que les proves psicotècniques són eliminatòries i es qualifiquen de apte/a o no apte/a.

Opcionalment, quan les bases de la convocatòria així ho estableixin, les proves aptitudinals es poden puntuar i, en aquest cas, les bases han de determinar la puntuació mínima i màxima que es pot assolir. Els qui no assoleixin la puntuació mínima establerta o siguin declarats no aptes queden eliminats del procés selectiu, pel que demanem que aquestes proves siguin puntuables i així adequar la prova als principis constitucionals d’igualtat, capacitat i mèrit.

A l’annex 3 de proves mèdiques es regula: Tenint en compte que les causes d’exclusió mèdica que comporten nivells de tall (valors màxims o mínims per a l’exclusió, com per exemple, la tensió arterial, l’agudesa auditiva, l’agudesa visual, les proves respiratòries, les analítiques i totes les antropomètriques) són variables biològiques i, per tant, susceptibles de patir petits canvis depenent del dia i de les circumstàncies externes, l’exclusió o no de la persona participant en una d’aquestes proves vindrà donada pel resultat de les mesures preses en el dia i hora determinats pel tribunal qualificador, amb els aparells establerts, els procediments validats i el personal especialment format per tal de garantir la igualtat d’oportunitats de totes les persones participants. En conseqüència, no tindran validesa les proves i els certificats mèdics o antropomètrics que la persona participant pugui aportar abans, durant o després del dia de la prova mèdica en relació amb les causes d’exclusió abans esmentades i que són el resultat de proves en circumstàncies diferents per a cada persona participant.

Aquesta redacció fa que les proves realitzades per l’empresa designada tinguin una veracitat de prova plena o presumpció “iuris et de iure” la valoració d’aquesta es fonamenta en l’enllaç lògic d’un fet demostrat i incontestable, contra una possible al·legació on es tracta de provar una possible mala praxi en el resultat de les proves realitzades com alguna vegada ha succeït.

La redacció actual permet considerar provat un fet i no permetre a l’interessat desvirtuar el fet presumpte ni efectuar prova en contrari, el que ens porta a l’autèntica consagració d’una situació jurídica incontestable o presumpció “iuris et de iure” que constitueix una veritable ficció o creació jurídica contrària als més fonamentals dels drets que crec que no cal ni esmentar.

 

Des de UGT entenem que s’han de tenir en compte les al.legacions realitzades i adequar al màxim les bases al ordenament jurídic.

Verified by ExactMetrics