Reclamem que s’adaptin les lleis a la convenció de l’ONU per aconseguir la integració laboral de les persones amb discapacitat

Font UGT FeSP Catalunya

Avui 3 de maig commemorem per primera vegada el Dia de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides, i se celebra aquest dia perquè coincideix amb el dia que va entrar en vigor, fa 12 anys, la ratificació de l’Estat Espanyol del Conveni.

Des de la UGT de Catalunya volem aprofitar aquest dia per denunciar que encara estem lluny per aconseguir una integració laboral real i efectiva de les persones amb discapacitat i per reivindicar la igualtat de tracte o d’oportunitats de les persones amb discapacitat.

Cada any la UGT de Catalunya presentem un informe sobre la situació laboral de les persones amb discapacitat, i comprovem les grans dificultats de les persones amb discapacitat per a entrar i mantenir-se dins del mercat de treball, repetint-se, any rere any, inalterables i negatives les dades sobre la seva participació laboral. Aquest fet ens està indicant clarament que les mesures dirigides a la integració laboral de les persones amb discapacitat no estan funcionant. A més, les dades que ens facilita Inspecció de Treball ens assenyalen que avui dia encara hi ha un important nombre d’infraccions relacionades amb la integració laboral de les persones amb discapacitat, fet que des de la UGT de Catalunya denunciem contundentment no només perquè el compliment de la LISMI és un deure, sinó perquè afecta directament sobre l’ocupació de les persones treballadores amb discapacitat.

L’estimació que el desembre passat vam fer la UGT de Catalunya sobre com el compliment del percentatge de la reserva de quota del 2% podria incrementar la participació laboral de persones amb discapacitat, assenyalava quegairebé el nombre de persones amb discapacitat ocupades s’incrementaria en 30.000 persones, un 43% més de persones amb discapacitat i la taxa d’ocupació d’aquest col·lectiu augmentaria 10 punts percentuals.

Per tot plegat, la UGT de Catalunya exigim que les lleis s’adaptin al que està establert en la Convenció de l’ONU de les Persones amb Discapacitat, i això implica fer un replantejament de totes les polítiques d’inclusió de les persones amb discapacitat i actuar per la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat i garantir els seus drets socials i laborals.

La UGT som una organització compromès amb les persones amb discapacitat i tenim el propòsit que la discapacitat no actuï com un factor de discriminació que condicioni la inclusió social i laboral plena d’aquestes persones. I per això, reivindiquem la igualtat efectiva en àmbits com el treball, la educació, la formació o el, i un dels nostres principis es aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat mitjançant l’establiment de mesures que impulsin la inclusió social a través d’una ocupació de qualitat, una formació adequada i la consecució de l’accessibilitat universal.